LANGUAGE
Vítejte v mé hudebně-výtvarné kuchyni

HLAVNÍ TÉMATA

TÉMATA

NĚCO Z MÝCH
SOCIÁLNÍCH SÍTÍ

INSTAGRAM

YOUTUBE

9

listopad
2011

Jak sešlápnout více kytarových efektů současně i když nejste chobotnice?

témata: Pro muzikanty

Také nejste chobotnice, aby jste dokázali sešlápnout několik efektů najednou? To jsem rád, že nejsem sám. Chobo-kytaristů je poskrovnu a my ostatní si musíme vypomoci nějak jinak. A o tom je tento článek – jak aktivovat více kytarových efektů najednou, aniž bychom museli býti chobotnicí.


Vy, kteří máte sklony k hromadění všemožných efektových pastiček, určitě znáte situace, kdy potřebujete sešlápnout více efektů najednou. Naneštěstí se tímto problémem zabývalo i několik chytrých chlapíků a přišlo s řadou efektivních řešení.

Těchto řešení je několik a všechny se v základu točí kolem způsobu, kdy efekty zapojíte do jisté krabice pomocí smyček (loopů) a ty poté pomocí vnitřního systému daného zařízení voláte neboli spínáte. Tou podstatnou výhodou je, že si můžete zvolit jakoukoliv kombinaci zapojených efektů a tu si uložit pod jedním z presetů a jedním sešlápnutím zapnout právě požadované efekty najednou. Nádhera! Dalším plusem je fakt, že tyto „effect-loopery‟ jsou téměř bez výjimky „true-bypass‟ a v lepším případě disponují bufferem (posilovačem signálu), tudíž kvalita signálu je v podstatě bezztrátová. To pomáhá hl. v případech, kdy máte starší pedály ve kterých true-bypass není a nebo jednoduše signál proháníte přes větší počet efektů současně zapojených v řadě za sebou, kdy se signál logicky více či méně ztrácí.

Základní typy

Tyto tzv. „effects switching‟ systémy se liší povětšinou počtem smyček, počtem presetů, velikostí, možnostmi rozšíření nebo propojením s dalším podobným zařízením. Dali by se rozdělit do dvou hlavních kategorií.

  1. Jedny máte přímo na pedalboardu současně se všemi připojenými efekty.
  2. A druhé jsou rozděleny na dvě části. Na jedné straně (většinou v racku) je zařízení do něhož jsou připojeny efekty (též v tomto racku) a to celé na dálku ovládáte midi kontrolérem jenž máte při hraní u nohou.
  3. A v neposlední řadě se tyto systémy dají samozřejmě kombinovat.

Ověřené značky a produkty

Nebudu se rozepisovat o jednotlivých řešeních dopodrobna (to si dohledejte a prozkoumejte na konkrétních stránkách) a uvádím pouze seznam s odkazy na ty produkty, jenž považuji za hodné vaší pozornosti.

Videa

A zde několik ilustračních videí aby jste si tyto systémy mohli blíže představit.

Pokud někdo máte vlastní zkušenosti s podobnými systémy, budu moc rád když se o ně zde podělíte. Osobní zkušenost je vždy lepší než nějaké zprostředkované info.

SDÍLEJ:

KOMENTÁŘE:

VZHŮRU
© 2024 All rights reserved.
webdesign by MAToMATIC studio | code by Qwerty