LANGUAGE
Vítejte v mé hudebně-výtvarné kuchyni

HLAVNÍ TÉMATA

TÉMATA

NĚCO Z MÝCH
SOCIÁLNÍCH SÍTÍ

INSTAGRAM

YOUTUBE

25

prosinec
2021

Vyplatí se LEVNÁ elektrická KYTARA?

témata: Pro muzikanty | Tvorba novinky

úvodní fotka

Má opravdu smysl si koupit tu nejlevnější elektrickou kytaru? Jste začátečník nebo si jednoduše dražší nástroj nemůžete dovolit a máte obavy, zda levné kytary vyrobené někde v Číně stojí za to? Může se takovýto nástroj jakkoliv rovnat dražším a profesionálním kytarám? Samotného mne to zajímalo a tak jsem koupil tu nejlevnější kytaru a provedl důkladný test. Řeknu Vám, nestačil jsem se sám divit!


Levné kytary z asijské nebo mexické produkce vs americké „originální“ nástroje (a jim podobné), to je opravdu silné téma, které řeší mnoho kytaristů. Jelikož mne to samotného velice zajímalo, provedl jsem důkladný test.

Po krátkém průzkumu jsem pro test vybral kytaru typu telecaster od značky Harley Benton. Vybral jsem ten nejnižší a tedy nejlevnější model TE-20 SB Standard Series. Kytaru jsem koupil u německého prodejce Thomann. Značka má celkem dobré reference, prodejce Thomann je sám výrobcem/majitelem této značky a tak se s cenou může dostat níž, než u jiných značek. Cena nového nástroje vč. poštovného vyšla na neskutečných 2.667,- Kč.

V testu se podíváme na kvality a případné nedostatky tohoto nástroje a co by případně pomohlo k jeho lepší hratelnosti. Tuto kytaru jsem také podrobil srovnání s americkým originál Fender Telecasterem z roku 1968 a myslím, že sami budete překvapeni, jak tento test dopadl.

„Nebojte se kupovat levné kytary!”


VIDEO

Podívejte se na VIDEO (níže), kde je celý tento test podrobně zachycen vč. audio ukázek, návštěvy kytaráře atd.


ℹ️ Přepínat jednotlivé kapitoly tohoto videa lze pouze v prostředí YouTube (najdete je dole v popisu videa). Pro otevření videa v prostředí YouTube spusťte video a poté klikněte na logo YouTube v pravém dolním rohu.

Nezapomeň se přihlásit k ODBĚRU mého YouTube kanálu.


VÝSLEDEK TESTU

No a jak test nakonec dopadl? Co od podobných „levných“ kytar můžeme reálně čekat?

PLUSY:

NEDOSTATKY:

DODATEČNÉ ÚPRAVY:

Kytaru jsem odnesl ke kytaráři a udělali jsme tyto úpravy. Celková cena servisu vyšla na 2.500,- Kč

PÁR BODŮ ZÁVĚREM

Za mne tento test dopadl velmi dobře. Kytara po seřízení hraje opravdu velmi slušně a to i ve srovnání s profesionálním nástrojem.

Můj názor je, že tento nejlevnější model od Harley Benton mohu s klidným svědomím doporučit všem začínajícím kytaristům, stejně tak i těm pokročilým, kteří chtějí nějaký nástroj na experimenty, nebo jako záložní kytaru na koncerty a nebo si jen zkusit nějaký nový model kytary a rozhodnout se zda je baví, než si koupí dražší originál.

Pro hráče, co už hrají často koncerty a natáčí ve studiích to sice stačit bude, ale myslím, že zde už je na místě zauvažovat o nějakých vyšších řadách, kde výše zmíněné nedostatky, jako je kvalita použitých materiálů, osazení hardware a elektronikou je na vyšší úrovni.

Maťo Mišík

SDÍLEJ:

KOMENTÁŘE:

VZHŮRU
© 2024 All rights reserved.
webdesign by MAToMATIC studio | code by Qwerty