LANGUAGE
Vítejte v mé hudebně-výtvarné kuchyni

HLAVNÍ TÉMATA

TÉMATA

NĚCO Z MÝCH
SOCIÁLNÍCH SÍTÍ

INSTAGRAM

YOUTUBE

21

květen
2010

Mladá legenda Fuzz Factory od ZVex

témata: Pro muzikanty

Ano, i přes fakt, že kytarový efekt Fuzz Factory od firmy ZVex je vlastně mladík, stal se již legendou. Nalezneme jej u nemalého počtu kytaristů (a to i dosti zvučných jmen), kteří jsou alespoň trochu střelení.


O pedálu

Toto velmi specifické fuzz kreslítko s naprosto unikátním zvukem od stejně osobitého amerického výrobce efektů pana Zachary Vexe – Z.Vex Effects, si oblíbila již řada kytaristů: John Frusciante (Red Hot Chili Peppers), Matthew Bellamy (Muse), Robert Fripp, Billy Gibbons (ZZ Top), Scott Henderson, Trent Reznor (Nine Inch Nails), Nels Cline (Wilco), Jack White (The White Stripes), Lyle Workman (Sting, Beck).

Raritkou je, například anglický výrobce kytar Hugh Manson, který montuje FF přímo do vnitřku svých nástrojů. Začal s tím, když vytvářel custom nástroje pro M.Bellamyho z Muse a do kterých strkali kde co (i Kaoss pad, nebo různé midi ovladače). Nyní si tyto modifikované kytary můžete pořídit i vy (více zde).

Za zmínku ještě stojí fakt, že FF se vyrábí ve dvou verzích. Jedna je se jmenuje jednoduše "Fuzz factory" a druhá má přívlastek "Vexter series". Základní rozdíl je především v tom, že FF je ručně malovaná – jako většina ZVex efektů, a vyráběná v USA a Vexter series malovaná není a vyrábí se myslím v Číně. Je zde pár dalších drobných rozdílů, ale zvuk zůstává víceméně identický. I proto je Vexter series o něco levnější.

Nebudu se snažit popisovat jak efekt zní, jelikož má mnoho různých poloh, ale radši přikládám několik videí a odkazů, kde je vše dosti zřejmé.

Videa

Užitečné odkazy:
- oficiální stránka Fuzz factoryFF Vexter series
- recenze uživatelů na Harmony-Central (anglicky)
- FF na Wikipedii (anglicky) 
- krátká recenze v Muzikusu

Má zkušenost s Fuzz Factory

Osobně vlastním FF Vexter series a dost jsem si ho oblíbil. Asi nejvíce mne baví jeho nekonečný sustain a pocit, že máte pod rukama opravdu hóóódně splašeného a bláznivého koně, kterého je třeba držet na uzdě, jinak vás okamžitě setřese na zem — což je přirovnání k právě pro FF typické vlastnosti, divokému pískotu ve chvílích kdy na nástroj nehrajete (je to jedna z možností nastavení pedálu). Už jsem jej použil na několika nahrávkách a to nejen pro kytaru. Výborně fungoval např. s pedal steel guitar nebo na el. basu. Určitě by nebylo k zahození ho zkusit např. na zpěv :)
Je to velmi „prasácký“ fuzz s možností dlouhého sustainu. Naštěstí má i gate, jinak by vám při extrémnějších nastaveních, dělal neskutečný pazvuky. Z počátku to s ním není zcela jednoduché, jelikož se korekce chovají trochu jinak než jsme z klasických efektů zvyklí.

Značka ZVex rozhodně stojí za bližší prozkoumání. Mrkněte na jejich web a projděte si videa, která velmi mile moderuje samotný Zachary Vex a uvidíte sami.

Pokud máte vlastní zkušenosti s tímto pedálkem, nebo nějaké dotazy, sem s nimi :)

SDÍLEJ:

KOMENTÁŘE:

VZHŮRU
© 2024 All rights reserved.
webdesign by MAToMATIC studio | code by Qwerty