LANGUAGE
Vítejte v mé hudebně-výtvarné kuchyni

HLAVNÍ TÉMATA

TÉMATA

NĚCO Z MÝCH
SOCIÁLNÍCH SÍTÍ

INSTAGRAM

YOUTUBE

10

červenec
2013

Setkání se Smashing Pumpkins, Vídeň 7/2013

témata: Muzika | Pro muzikanty

V létě roku 2013 jsem zažil velmi osobní setkání se skupinou Smashing Pumpkins. Celé to způsobil můj kamarád Antonín Salva, který pod značkou své malé firmy Salvation Mods pro tuto skupinu vyrábí na zakázku své senzační kytarové zesilovače.


Pro Tonyho a jeho značku Salvation Mods tvořím už nějaký ten pátek všemožné grafické, fotografické a jiné vizuální materiály. Takže mne velice potěšilo, že mi nabídl zda s ním nechci zajet do nedaleké Vídně na koncert skupiny Smashing Pumpkins, se kterou už nějakou dobu úzce spolupracuje.

Tonyho spolupráce se Smashing Pumpkins začala u kytaristy Jeffa Schroedera, který postupně začal používat Tonyho speciální MTS custom moduly (unikátní technologie kytarových předzesilovačů). Netrvalo dlouho a zájem projevil i Billy Corgan, hlavní to mozek celých Smashing Pumpkins. Ten si ale nechal už přímo na míru vyrobit MTS klony asi 10ti svých vlastních (povětšinou dosti unikátních) kytarových zesilovačů. Tony dokonce musel odjet asi na týden do USA, aby charakteristiku originálních zesilovačů mohl co možná nejvěrněji dotvořit a doladit, tak aby to Billymu vyhovovalo. Jak tato spolupráce dopadla, se můžete podívat v tomto videu, kde Billy Corgan popisuje celé své kytarové vybavení vč. Tonyho custom MTS pre-amp modulů.

A jede se do Vídně

Jakožto poctivý dokumentarista, jsem s sebou samozřejmě vzal foťák a další potřebné vybavení, abych mohl vše patřičně zdokumentovat (obzvláště kytaristé si v tomto článku přijdou na své — zcela dole je pro vás připravená podrobná foto-reportáž).

Koncert se konal na velmi pěkném místě Wien Arena, které je jakýmsi kulturním centrem, vytvořeným ze starých (cihlových) továrních budov a kde pódium stálo pod širým nebem.

(pokusím se toto povídání moc neprotahovat... )
Kapela měla ze setkání s Tonym očividně velkou radost. Hlavně na Jeffovi Schroederov bylo vidět, že si mají s Tonym co říct. Jako hosté kapely jsme měli přístup všude, což bylo velmi milé. Všichni technici nám vycházeli vstříc a nálada vládla vyloženě přátelská. Já jsem byl takový duch, který to celé pozoroval a dokumentoval. Chvilku jsme si povídali s Jeffem a bubeníkem Mikem. Jeff je opravdu sympatický a inteligentní chlapík, který krom toho, že hraje senzačně na kytaru, učí také literaturu.
Tony hned po příjezdu řešil s Billy Corganem a jeho technikem nějaký problém s jedním modulem. Nakonec stačilo vyměnit lampu a bylo vše vyřešeno. Po zvukové zkoušce jsme se všichni odebrali do hodovní síně, kde jsme se společně s kapelou a týmem dobře najedli a povyprávěli si. S Tonym jsme poprosili Jeffa, zda mi nám na kameru neřekl pár milých slov ohledně jeho spolupráce se Salvation Mods a Jeff ochotně svolil.

Zde se můžete na toto video podívat:

Část koncertu jsme sledovali z boku pódia a druhou polovinu jsme si vychutnali přímo od zvukaře.

Byl to můj první koncert Smashing Pumpkins a vlastně jsem je do té doby až tak neposlouchal. Tímto koncertem si mne ale naprosto získali. Silné písně, velmi osobité charisma Billyho a celková energie kapely... velká paráda. Mladičký bubeník Mike Byrne mne vyloženě nadchnul. Hrál jako o život, takovým tím divokým, uvolněným stylem, který na bubenících miluju. A zvuk... dlouho jsem neslyšel tak dobrý zvuk na živém koncertě. Na Tonym bylo vidět, že to je pro něj VELKÁ satisfakce slyšet svoje moduly hrát pod rukama tak velkých mistrů jako jsou Billy a Jeff. A musím říct, že ten kytarový zvuk byl prostě neskutečný. Nejdřív jsem to poslouchal na zvukovce, kde jsem mohl stát na pódiu přímo u aparatur a posléze jsem to poslouchal od zvukaře. Myslím, že Tony má právo být na svou práci hrdý, jelikož tak kvalitní zvuk kytar se jen tak neslyší.

Po koncertě jsme ještě na chvíli zašli za kapelou do šatny. Billy byl o fous komunikativnější než před koncertem a tak jsme krátce podebatovali, pomalu se se všemi rozloučili a v dobrém rozpoložení vyrazili směr Česká Republika.


Videa

Ač jsem našel jedno fanouškovské video přímo z tohoto konkrétního koncertu, vzhledem k nevalné kvalitě zvuku Vám sem dávám radši video z jiného koncertu, který se konal jen o měsíc dříve v Glastonbury a je vlastně totožný s tím Vídeňským.

A zde jsou dvě videa ze session pro Guitar Center, která mají vynikající zvuk a jsou ze stejného období.

Byl to pro mne velký zážitek a jsem rád, že jsem se díky takto intenzivnímu setkání a prožitku z koncertu, stal fanouškem této pozoruhodné kapely.


Fotky

Zde je několik fotek, které dokumentují celé toto naše setkání se Smashing Pumpkins:

SDÍLEJ:

KOMENTÁŘE:

VZHŮRU
© 2024 All rights reserved.
webdesign by MAToMATIC studio | code by Qwerty