LANGUAGE
Vítejte v mé hudebně-výtvarné kuchyni

HLAVNÍ TÉMATA

TÉMATA

NĚCO Z MÝCH
SOCIÁLNÍCH SÍTÍ

INSTAGRAM

YOUTUBE

14

duben
2019

Kytarová zbrojnice #7 – Honza "Ponorka" Ponocný

témata: Kytarová zbrojnice | Pro muzikanty | Tvorba novinky

úvodní fotka

Kytarista a skladatelem Honza Ponocný hostem dalšího dílu Kytarové zbrojnice, video-seriálu speciálně pro kytaristy. Tohoto výrazného muzikanta, zakladatele legendární česko-americké kapely Circus Praha, můžeme znát též jako sidemana takových jmen jako Meky Žbirka, Ivan Král, jeho hudbu slyšet ve filmech Perfect Days či Revival nebo si zajít na jeho one-man-show solo projekt Cicrus Ponorka. Honza nás ve svém studiu pečlivě provedl celým svým kytarovým vybavením.


Honzu znám už mnoho let, a když jsem sestavoval seznam adeptů do tohoto mého kytarového seriálu, byl samozřejmě jedním v první desítce. A jelikož je Honza jednak profík a za druhé showman, natáčení jelo jak po másle a navíc jsme si pro Vás nachystali pár vtipných momentů...

Vzhledem k tomu, že záběr hudebních aktivit má Honza opravdu široký, potřebuje ke své práci relativně širokou paletu nástrojů. Velkou část jeho kytarového arzenálu tvoří akustické kytary. Od těch nejobyčejnější až po velmi luxusní nástroje. V jeho sbírce ovšem najdeme i dosti netradiční nástroje jako cigar box, banjo nebo úplně tu nejlevnější steel kytaru. Honza se při nahrávání a tvorbě nebojí používat nástroje, na které vůbec neumí hrát. Jak sám říká „Díky tomu, že vezmete do ruky nástroj, na který neumíte, navede Vás ke zcela jiným postupům, objevíte písně na které by jste normálně nepřišli a stane se z vás vlastně zcela jiný člověk.“

„I levné kytary mají právo na život”

Honza je samozřejmě rocker a fanoušci elektrické kytary si rozhodně přijdou na své. Jako zástupce tzv. staré školy, používá Honza převážně krásné vintage kousky vč. velmi účelného pedalboardu a poctivých lampových zesilovačů.

Na závěr videa se můžete těšit na takovou specialitku, kdy nám Honza vysvětlí a názorně předvede jak vytváří své hudební koláže ve svém sólovém projektu Circus Ponorka. Během těchto pozoruhodných koncertů stojí Honza na pódiu zcela sám, ale pomocí všemožných looperů a krabiček postupně buduje zvuk plnohodnotné kapely.

Rád bych moc poděkoval partnerům tohoto videa, díky jejichž pomoci je realizace tohoto mého projektu snazší a v budoucnu mohou vznikat další a další díly. Konkrétně lidem z Widara, Coffee Custom Cabs, Janicek Picks, Furch guitarsMUSICstage.cz.

A jako bonus si můžete na stránkách MUSICstage.cz přečíst rozhovor, který jsem s Honzou v rámci tohoto natáčení vytvořil.


Líbí se Vám co dělám a rádi by jste mne podpořili? Info jak se stát mým patronem ZDE.


Video — reportáž

Přepínat jednotlivé kapitoly tohoto videa lze pouze v prostředí YouTube (najdete je dole v popisu videa). Pro otevření videa v prostředí YouTube spusťte video a poté klikněte na logo YouTube v pravém dolním rohu.

Nezapomeň se přihlásit k ODBĚRU mého YouTube kanálu.


Seznam vybavení:

AKUSTICKÉ KYTARY A DALŠÍ NÁSTROJE:

akustické kytary
Akustické kytary najdeme u Honzy v domě skoro v každém koutě.

ELEKTRICKÉ KYTARY:

elektrické kytary
Arzenál elektrických kytar a dalších nástrojů.

DOPLŇKY:

doplňky
Nezbytné doplňky, bez kterých by se žádný kytarista neobešel.

APARATURA:

aparát Bassman
Stařičký Fender Bassman 59, který s Honzou jezdí už víc než 30 let.

kombo Marshall
Na větší pódia si Honza bere jako druhý aparát tento „handwired“ Marshall 1973X, který si přivezl z Londýna přímo z továrny Marshall.

akustické kombo Aer
Pro svá akustická vystoupení používá Honza toto ověřené kombíčko Aer Compact 60.

PEDALBOARD A EFEKTY:

pedalboard
V jednoduchosti je síla. Honzův prostý, ale účelný pedalboard.

Line 6 POD HD500
Díky této „mašině“ Honza může znít i v jednom člověku jako celá kapela.


Honza a Maťo
A na závěr společné foto... (Maťo Mišík a Honza Ponocný, 21. ledna 2019)


VIDEOKLIP: Circus Ponorka — „Over You“

 

SDÍLEJ:

KOMENTÁŘE:

VZHŮRU
© 2024 All rights reserved.
webdesign by MAToMATIC studio | code by Qwerty