LANGUAGE
Vítejte v mé hudebně-výtvarné kuchyni

HLAVNÍ TÉMATA

TÉMATA

NĚCO Z MÝCH
SOCIÁLNÍCH SÍTÍ

INSTAGRAM

YOUTUBE

18

srpen
2021

Top 9 NEJLEPŠÍCH světových (rockových) KYTARISTŮ + český BONUS

témata: Blog | Muzika | Pro muzikanty

Jak to dělají, že jsou nejlepší? Co je důležitější než dokonalá technika? 9 rockových světových kytaristů, kteří mi změnili život. Jako bonus přidávám jednoho zástupce české scény.


Postavit tento seznam nebylo vůbec snadné. Nakonec jsem k tomu přistoupil zcela subjektivně a zařadil do tohoto mého seznamu nejlepších kytaristů ty, kteří mne osobně nějak oslovili a inspirovali. Samozřejmě slovo „nejlepší” berte s rezervou. 

V tomto videu vám tedy představím 9 světových, převážně rockových kytaristů, kteří podle mne rozhodně stojí za pozornost. Některé znáte a s některými se třeba setkáte poprvé.

VIDEO

 


 

1. Nuno Bettencourt (Extreme)

Na tomto kytaristovi Portugalského původu jsem naprosto ujížděl! Stejně tak na jejich kapele Extreme. Nuno je opravdu virtuóz a dle mého jeden z nejlepších rockových kytaristů. Zde se můžete podívat na mou reportáž z koncertu této senzační kapely.


2. Reeves Gabrels (The Cure, David Bowie)

Na tohoto zvláštního chlapíka jsem přišel díky deskám Davide Bowieho — Outside a Earthling. Opravdu krásná symbióza jeho hry s muzikou Davide Bowieho. Osobitý přístup jak k samotnému hraní tak i ke zvuku. V tom období navíc používal kytary Parker, které podle mne patří opravdu k technologickému vrcholu, alespoň v té době. Doporučuji se podívat na koncert z 50tých narozenin Davida Bowieho, to je fakt senzace.


3. Zakk Wylde (Ozzy, BLS)

Zakk je prostě fenomén. Osobně bych dodal, že mne nejvíc bavil za mlada. Rozhodně bych doporučil si poslechnout jeho první sólovou desku Pride and Glory, to je fakt rocková-jižanská smršť a navíc na ní Zakk skvěle zpívá.


4. The Edge (U2)

Když jsem se dostal ke kapale U2, tak zrovna vycházela deska POP. Naprosto mne to nadchlo tím neobvyklým přístupem. The Edge pojímal kytaru uplně jinak, než jsem byl do té doby zvyklý slýchat od jiných. Použití zvuků, efektů a stylu hry bylo v té době pro mne něco zcela nového. Dalo mi to opravdu hodně a dodnes mi je inspirací.


5. Dimebag Darell (Pantera, Damageplan)

Dimebag Darrell, vlastním jménem Darrell Lance Abbott. Dle mého jeden z nejnadanějších metalových kytaristů. Už ve svých 15 letech hrál naprosto virtuózně a každé jeho sólo nebo riff je opravdu mistrovský kousek. Doteď mne mrzí, že jsem pražský koncert Pantery neviděl.


6. Vernon Reid (Living Colour)

Pokud o někom mohu říct, že je kytarový mimozemšťan, tak je to Vernon Reid z kapely Living Colour. Měl jsem to štěstí kapelu naživo vidět hned několikrát, ale hlavně se s nimi setkat osobně, když nahrávali svou desku The Chair in the Doorway v tuzemském studiu Sono. Z tohoto setkání vznikla i tato reportáž.


7. Eddie Van Halen (Van Halen)

Tady neni vlastně co říct. Eddie byl bezesporu naprostým zvratem v rockové kytaře. Způsob, jakým přistupoval ke své hře a zvuku, to tu do té doby opravdu nebylo. Na Van Halen jsem fakt miloval tu jejich živelnost a energii.


8. Jack White (White Stripes a další)

S kapelou White Stripes jsem objevil doslova nový, do té doby mně neznámý, hudební rozměr. Syrovost, špína a přímočarost s jakou Jack White (zpěv, kytara) se svou manželkou a bubenicí Meg k muzice přistupovali, mne nadchla. Ukázal mi kouzlo kytarového zkreslení „fuzz“ a přivedl mne řekněme ke „starému zvuku“, který jsem si hodně oblíbil.


9. Steve Vai

Steve Vai je samozřejmě naprostý virtuóz a kytarista, o kterém by se dalo říct, že z kytary dostal snad úplně vše, co se z ní dostat dá. Nicméně osobně mne na něm nejvíc inspirovala ta jeho cesta. Způsob, jak si po krůčkách budoval to své království, ten svůj nezávislý svět. Ve videu najdete i historku, jak jsem se se Stevem osobně setkal a nabídl mu spolupráci jako výtvarník.


10. Pavel Skála (Etc..., Marsyas, Ebeni a další)

Na konec jsem si nechal jeden malý „český“ bonus. Tohoto kytaristu jsem vybral proto, že mne opravdu ovlivnil asi nejvíc. Není tajemestvím, že Pavel Skála je kytaristou kapely Etc mého táty Vladimíra Mišíka. Když jsem začal pošilhávat po kytaře, Pavel byl první člověk, který se mi věnoval a od kterého jsem na koncertech odkoukával, jak na to. Díky němu jsem pochopil, že doprovodná kytara je jednak naprosto zásadní, ale hlavně že se k ní dá přistupovat hodně kreativně a vkusně.


Je Vám asi jasné, že do tohoto seznamu se zdaleka nevešli všichni mí oblíbenci. Takže jsem se rozhodl natočit pokračování tohoto videa, které najdete v blízké době zde i na mém YouTube kanálu.

SDÍLEJ:
VZHŮRU
© 2024 All rights reserved.
webdesign by MAToMATIC studio | code by Qwerty